دفتر خـدمـات الکترونیکی ساتا شعبه پــاکــدشــــت و منطقه پارچیـن

آدرس: شهرستان پاکدشت - بزرگراه امام رضـــــــا(ع)- میدان مادر- پاساژپارسیــــــــان ط دوم واحد 14-تلفن 021/36016404

دفتر خـدمـات الکترونیکی ساتا شعبه پــاکــدشــــت و منطقه پارچیـن

آدرس: شهرستان پاکدشت - بزرگراه امام رضـــــــا(ع)- میدان مادر- پاساژپارسیــــــــان ط دوم واحد 14-تلفن 021/36016404

از «نه گفتن» نترسیم

يكشنبه, ۱۱ مرداد ۱۳۹۴، ۰۶:۳۶ ق.ظ


مریم خندابی 
 
بسیاری از مردم با نه گفتن به دیگران مشکل دارند حتی افرادی که بسیار جسور و با اعتماد به نفس هستند در برخی موقعیت‌‌ها متوجه می‌‌شوند به‌ رغم میل باطنی ‌شان به دیگران بله گفته‌اند.به نظر شما همیشه باید نه گفت؟ چار چوب و معیار نه گفتن را چه چیزی مشخص می‌‌کند؟برای زندگی بهتر و رشد معنوی، کافی است مهارت نه گفتن را بیاموزیم.
 انسان مجبور نیست
انتخاب و اختیار هدیه الهی به اشرف مخلوقات است. انسان برای هر کاری حق انتخاب دارد. درس، کار، ازدواج، سبک زندگی، نوع خوراک و پوشاک و مسکن... و این انتخاب و توانایی بله و نه گفتن صحیح به هر پیشنهادی، سعادت و خوشبختی یا شقاوت و بدبختی او را رقم می‌‌زند.او هیچ گاه مجبور نیست زیرا اگر مجبور باشد به این معناست که قدرت اختیار از او سلب می‌‌شود. وقتی روح انسان قدرتمند است توانایی نه گفتن را دارد ولی وقتی ضعیف و ناتوان می‌‌گردد عوامل محیطی بر او تأثیر می‌‌گذارد و خود را مجبور می‌‌بیند.
 مضرات ناتوانی در نه گفتن
گاهی اوقات بله گفتن هیچ خطری ندارد اما عمق فاجعه آنجا روشن می‌‌شود که دیگر نتوانیم جبران کنیم. گاهی اوقات بله گفتن هیچ خطری ندارد اما زمانی با یک بله گفتن خسارت بسیار زیادی به عمر، سرمایه جوانی، مال و ثروت و ناموس و... وارد می‌‌شود و عمق فاجعه آنجا روشن می‌‌شود که دیگر نتوانیم جبران کنیم.پس باید یاد بگیریم کجا و کی نه بگوییم. خداوند در سوره کافرون به پیامبر(ص) بیان می‌‌فرماید که هر جا که سلامتی دین و آخرتمان به خطر افتاد قاطعانه نه بگوید.اگر کسی پیشنهاد همکاری نادرستی را به شما داد قاطعانه «نه» بگویید.
 قدرتمند می‌شوید
مطمئناً با نه گفتن اعتماد به نفستان بالا می‌رود و احساس قدرتمند شدن می‌کنید زیرا آنان که به هر پاسخی جواب مثبت می‌‌دهند اصولاً از خودشان ناامید و مأیوس هستند و از دست دیگران عصبانی می‌شوند.
 بهانه‌های بی‌ قیمت
ما برای بله گفتن همیشه بهانه‌های بی ‌قیمت و بی ‌ارزشی داریم که ارزش‌‌های زیادی را فدای آنها می‌‌کنیم.این باورها که نه گفتن بسیار گستاخانه و بی ‌ادبانه است، خودخواهی ما را نشان می‌‌دهد، دیگران ناراحت می‌‌شوند، ممکن است دیگران مرا دوست نداشته باشند و من باید تلاش کنم رضایت دیگران را به دست آورم. تصورات اشتباهی هستند که ما در برقراری روابط با دیگران داریم.
 طرز تفکرتان را عوض کنید
این باورها را به مرور زمان آموخته‌ ایم و از آنجا که باعث خسران ما شده‌اند باید تغییرشان دهیم و هر یک را با تفکر و اعتقادی سازنده جایگزین کنیم.من حق انتخاب دارم و نه گفتن مرا قدرتمند می‌‌سازند.سلامتی دین و دنیای من ارزش نه گفتن به بسیاری از خطرات را دارد. اگرچه باورها و رفتار نادرست قدیمی به دلیل استفاده طولانی ‌مدت در وجود انسان نهادینه شده‌‌اند اما با تمرین بسیار می‌‌شود باورهای جدید را جایگزین باورهای مخرب قدیمی کرد.
 اصول نه گفتن
گاهی اوقات نه گفتن با رفتاری بد و تهاجمی و بدون در نظر گرفتن احساسات دیگران و بی ‌احترامی انجام می‌شود و این نوعی رنجش را به همراه می‌‌آورد پس اکنون که تصمیم گرفته‌اید نه بگویید این اصول را رعایت کنید:1ـ صریح و صادقانه صحبت کنید اما بی ‌ادب نباشید تا بتوانید از پس این گفت و گو به خوبی برآیید.2ـ رفتاری کاملاً محترمانه داشته باشید. 
3ـ عذرخواهی نکنید، ماهرانه توضیح دهید که چرا در تعامل عمل حرام به خواسته فرد مقابل نه می‌‌گویید؛ این حق شماست که اگر نمی‌ خواهید کاری را انجام دهید نه بگویید.گاهی اوقات یک بار نه گفتن جواب نمی ‌دهد و ممکن است دیگران شما را تحت فشار قرار دهند. بنابراین باید بر نپذیرفتن خود مصر باشید.
۹۴/۰۵/۱۱
امیر هوشنگ شمسائی